درمان ریشه و عصب کشی دندان

در این بخش سعی داریم به بخش درمان ریشه دندان (Endodontic) یا به اصطلاح عامیانه عصب کشی که به اختصار به آن اندو (ENDO) هم می‌گویند نیز بپردازیم.
عصب کشی یا درمان ریشه زمانی ضروری است که پالپ (بافت نرم داخل کانال دندان) و مجرای ریشه ملتهب، آلوده و یا دچار آسیب شدیدی شده باشد .
در ادامه مطلب به توضیحات کامل در خصوص عصب کشی دندان و علائم نشان دهنده پوسیدگی ریشه دندان در کلینیک تخصصی دندانپزشکی هاجر واقع در بلوار کشاور می پردازیم.

معمولا افراد حتی برای یکبار هم که شده، درد طاقت فرسای دندان را تجربه می کنند. دردهای مربوط به دندان دلایل متعددی دارد که از جمله این موارد پوسیدگی دندان و رسیده آن به عصب است، در این گونه مواقع باید برای درمان ریشه (عصب کشی) به دکتر متخصص مراجعه نمایید.
برای عصب کشی دندان، متخصص دندانپزشک با استفاده از ماده بی حس کننده، بافت لثه را بی حس میکند و سپس پوسیدگی های روی دندان مورد نظر و عفونت ها را از دندان تخلیه می کند. در نهایت میکروب های عصبی از بین می روند و ریشه دندان تخلیه می شود.
در نهایت دندانپزشک برای اطمینان پیدا کردن از تخلیه کامل عصب آسیب دیده، از دندان عکس برداری می کند و کانال های عصبی را توسط مواد مخصوص که با نسوج دندان سازگار باشند، پر می کند. در آخر نیز با استفاده از کامپوزیت روی دندان را پر می کنند که مانند دندان های دیگر طبیعی و یکدست شود.
از جمله علائمی که نشان می دهند که پوسیدگی دندان به عصب رسیده است و دندان نیاز به عصب کشی و درمان دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-ورم کردن لثه
-سیاه شدن دندان و ایجاد سوراخ های عمیق روی دندان
-دردهای ناگهانی و طولانی مدت در اثر تماس و ضربه زدن به دندان
-در برخی موارد لق شدن دندان پوسیده
ممکن است بعد از عصب کشی و درمان ریشه دندان، به مدت چند روز دندان پر شده درد بگیرد که این درد کاملا طبیعی و به دلیل حساسیت های دندان است. این درد پس از چند روز کاملا رفع خواهد شد. همچنین بهتر است هنگام درمان ریشه دندان با آن غذا نجوید زیرا احتمال دارد موجب شکستگی دیوار دندان و یا عفونت دندان شود.
از جمله عواقب عدم توجه به عصبی کشی و درمان دندان:
-عفونت بیش از حد دندان پوسیده
-عفونت تمامی کانال های عصبی دندان
شما می توانید با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی هاجر با همکاری دندانپزشکان و متخصصان بنام درحوزه های تخصصی همچنین تجهیزات پیشرفته و بروز از بهترین خدمات بهرمند شوید. با کلینیک دندانپزشکی هاجر همراه باشید و با ایجاد یک لبخند زیبا اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.

مزایا و فواید درمان ریشه دندان

به حفظ دندان های طبیعی شما کمک میکند
در این روش به زیبایی دندان شما هم فکر میشود
یک روزه انجام داده میشود
شما را از درد نجات میدهد
مقرون به صرفه و کارآمد است
هیچ دردی ندارد (از مهمترین مزایای درمان ریشه دندان)
میزان موفقیت آن بسیار بالا است
از کج شدن دندان ها جلوگیری میکند

انواع روش های درمان ریشه دندان:

جراحی اپیکو
عصب کشی یا اندو
درمان ریشه مجدد یا ری اندو
عصب دندان همراه با رگ های خونی، در مرکز دندان قرار گرفته است. پوسیدگی عمیق ریشه، ضربه به دندان و یا ایجاد ترک در آن، نیاز به درمان ریشه دندان دارد. احساس درد در حین خوردن غذا یا نوشیدنی های داغ و یا سرد، نشانه وجود مشکل در ریشه دندان است.

درمان ریشه دندان چگونه انجام می شود؟

در قسمت تاج دندان پوسیدگی و عفونت برداشته شده، طول کانال ­های ریشه مشخص شده، داخل آن توسط ابزار ویژه ای تمیز و خالی شده و در انتها کانال­ها با موادی که ریشه گیاهی دارند و از صمغ گیاهان تهیه شده است، پر شده و پانسمان رو آن قرار داده می شود. تا زمانی که فرآیند درمان کامل نشده و پانسمان روی دندان است، باید غذاهای نرم خورد و در حین مسواک زدن احتیاط نمود تا پانسمان کنده نشود. در طول درمان، با کمک آمپول های بی حسی، بیمار دردی حس نمی­کند.

درمان ریشه در سه مرحله انجام می شود و معمولا بین یک تا سه جلسه نیز طول می کشد. در ادامه با هر سه مرحله این عمل آشنا خواهید شد.

تمیز کردن کانال ریشه
ابتدا دندانپزشک هر آنچه را که درون کانال ریشه وجود دارد را حذف می کند. برای اینکار بیمار باید تحت بیحسی موضعی قرار بگیرد. سپس دندانپزشک متخصص یک سوارخ کوچک روی سطح دندن ایجاد میکند تا به پالپ دندان و ریشه دسترسی پیدا کند. دندانپزشک با دقت ابزار کوچکی را وارد سوراخ دندان کرده اقدام به خارج کردن بخش مرده یا بیمار مغز دندان میکند.

پر کردن ریشه کانال
در مرحله دوم، دندانپزشک بخش هایی که خالی کرده با با دقت تمیز کرده. او اینکار را با محلول مخصوص شستش انجام میدهد. دندانپزشک اینکار را تا آنجا که حس کند ریشه دندان کاملا تمیز و ضدعفونی شده ادامه میدهد.

پس از اتمام ضدعفونی و شستشوی ریشه، نوبت به مهر و موم کردن و بستن دندان و سوراخ ایجاد شده میرسد. برای اینکار از سمنت ها یا مواد پرکننده دیگر استفاده میشود. بعد از اینکه دندان مهروموم شد دیگر باید رسما آن را یک دندان مرده در نظر گرفت زیرا تمام محتویات ریشه که شامل اعصاب میشود دیگر وجود ندارد. در این شرایط بیمار هیچ دردی از جانب این دندان تجربه نخواهد کرد.

افزودن تاج یا پر کننده دندان
زمانی که محتویات داخل دندان برداشته شد، دندان اکنون بیشتر از هر زمان دیگری شکننده و در معرض آسیب دیدن است. دندان بدون پالپ باید از رباط اتصال دهنده دندان به استخوان تغذیه کند. این منبع میتواند کافی باشد، اما با گذشت زمان، دندان شکننده تر می شود، بنابراین باید با یک تاج یا پر کننده دندان از آن محافظت کرد.

تا زمانی که تاج نصب نشود یا با مواد پرکننده محافظت نشود، بیمار نباید غذا بجود یا چیزی را گاز بگیرد. پس از انجام تاج یا پر شدن دندان، فرد می تواند مانند گذشته از دندان خود استفاده کند.

درمان معمولا فقط نیازمند یک جلسه کامل است اما اگر وضعیت شخص وخیم باشد یا نیازمد چند روت کانال باشد، احتمالا 2 تا 3 جلسه دیگر برای درمان ریشه نیاز باشد.