به صورت طبیعی فاصله میان دو دندان مجاور در قسمت جلویی فک یعنی دندانهای ثنایا و نیش بین ۳ الی ۴ میلی متر است و این فاصله برای دندانهای خلفی یعنی آسیاب اول و آسیا دوم حدودا بین ۵ الی ۸ میلیمتر است، زمانی که این میزان فاصله از مقدار طبیعی بیشتر شود عارضه فاصله میان دندانها یا دیاستما شکل میگیرد.
علت فاصله افتادن بین دندان
دیاستما یا فاصله افتادن بین دندان به دلایل مختلفی مثل از دست دادن دندانها، عدم تناسب اندازه دندانها و فک، بیماریهای لثه، ژنتیک، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، داشتن عادات غلط، اندازه غیر طبیعی فرنوم لیبال، تنفس و بلع اشتباه و ….. ایجاد میشود.
عدم تناسب اندازه دندانها و فک
در صورتی که اندازه استخوان فک و سایز دندانها با یکدیگر تناسب کافی نداشته باشند عارضه ایجاد فاصله بین دندانها ایجاد میشود گاهی اوقات استخوان فک یا دندانها بزرگتر یا کوچکتر از سایز نرمال هستند و این اتفاق موجب بدشکل شدن ظاهردندانها و ایجاد فوایل بین دندانی میشود.
کشیدن یا افتادن دندانها
در کودکی پس از افتادن دندانهای شیری جای دندانها روی لثه خالی مانده و دیاستما ایجاد میشود اما از دست دادن دندانها اتفاقی تنها مختص به دوران کودکی نیست و ممکن است به دلایل مختلفی مثل افزایش سن، پوسیدگی دندان، بیماریهای لثه و دندان، حادثه و … دندانها از بین بروند و شکاف دندانی بین لثهها نمایان شود.
بلع اشتباه مواد غذایی
فرایند رفلاکس بلع از همکاری چندین عضله و اندامهای مختلف در دهان تشکیل میشود و در صورتیکه بلع غذا به درستی صورت نگرفته باشد در حقیقت رفلاکس بلع با مشکل مواجه میشود در حالت طبیعی در پروسه یک رفلاکس بلع طبیعی زمان بلع زمان به سمت کام دهان متمایل میشود و هیچ فشار و تنشی برای دندانها ایجاد نمیکند اما در حالت رفلاکس بلع نادرست زبان به جای متمایل شدن به سمت سقف دهان به پشت دندانها فشار زیادی وارد کرده و منجر به دیاستما میشود.
ژنتیک
یکی از مهمترینعلت فاصله افتادن بین دندانهای پایین به عوامل ژنتیکی مربوط میشود چون ساختار ظاهری و اندازه استخوان فک، بافت لثه و دندانها متاثر از عوامل ژنتیکی است و گاهی اوقات بدون هیچی دلیل پزشکی مثل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، بیماریهای لثهای و …. به علت ژنتیک فرد مستعد درگیر شدن با شکاف بین دندانهای جلویی یا دیاستما میشود
درمان فاصله بین دندان
روشهای درمانی مختلفی مثل ارتودنسی، باندینگ، ونیر، دندان مصنوعی، جراحی، معالجه بیماریهای لثه و ….. برای از بین بردن فاصله بین دندانها یا دیاستما وجود دارد که دندانپزشک پس از معاینه دقیقه وضعیت استخوان فک ولثه بیمار، میزان فاصله ایجاد شده بین دندانها و سلامت دندانهای مجاور بهترین روش درمانی سازگار با شرایط بیمار را پیشنهاد میدهد.
ارتودنسی
ارتودنسی محبوبترین روش درمانی برای پرکردن فاصله میان دندانها محسوب میشود که میتوان به کمک آن مشکل ایجاد فاصله خالی بین دندانها را به صورت ریشهای حل کرد و زیبایی و عملکرد طبیعی دندانها را بازگرداند، در روش درمانی ارتودنسی بریسهای ظریفی روی دندانها نصب میشوند و در طول زمان با فشار ملایم بریسها روی دندانها فاصله بیمان دندانها پر میشود و نظم طبیعی دندانها باز میگردد.
انواع ارتودنسی برای درمان فاصله بین دندانها
ارتودنسی ثابت فلزی
ارتودنسی سرامیکی
ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی سرامیکی
ارتودنسی رنگی
بریس دیمون
بریس معمولی
ارتودنسی فانکشنال
ارتودنسی متحرک
ریتینر
ریتینرها به بیشتر برای تراز شدن دندانهای فک بالا و پایین کاربرد دارند اما میتوان از آنها برای کاهش فاصله میان دندانها نیز استفاده کرد، در بیشتر مواقعی که پس از ارتودنسی فاصله میان دندانها دوباره باز میگردد از از ریتینر برای اصلاح فاصله میان دندانها کمک گرفته میشود، ریتینر قیمت مناسبی داشته و میتواند در مدت زمان کوتاهی نتایج بسیار خوبی برای درمان دیاستما داشته باشد.
انواع ریتینر دندان
ریتینر ثابت: کاملا ثابت و نیاز به نصب توسط توسط دندانپزشک
ریتینر متحرک: قابل جابهجایی و حرکت دادن
باندینگ
باندینگ دندان یکی از سریعترین روشهای درمان فاصله بین دندانها محسوب میشوند که انجام آن تنها در یک جلسه درمانی کوتاه امکان پذیر است و به کمک آن میتوان به راحتی با هزینه مقرون به صرفه و کوتاهترین زمان فاصله اضافه بین دندانها را از بین برد، در این روش به علت عدم نیاز به تراشدن مینای دندان به راحتی میتوان باندینگ را از دندانها جدا کرد و در کل یک روش راحت و بدون عوارض تلقی میشود.
انواع باندینگ برای پر کردن جای خالی دندان
باندینگ نسل اول
باندینگ نسل دوم
باندینگ نسل سوم
توتال اچ سه مرحلهای
توتال اچ دو مرحلهای
سلف اچ دو مرحلهای
سلف اچ یک مرحلهای