همه انچه که باید در مورد جراحی دندان عقل نهفته بدانید!

دندان عقل نهفته یکی از انواع مدل‌های رشد دندان عقل محسوب می‌شود که به دلیل پنهان بودن زیر بافت لثه و گیر کردن داخل استخوان فک به نام دندان عقل نهفته مشهور است، دندان عقل نهفته در انتهای ردیف دندان‌ها محل اتصال دو فک در محل رویش دندان‌ها رشد می‌کند و در فرایند قد کشیدن و بیرون آمدن از لثه به دلایل مختلفی مثل مشکلات رشدی، ژنتیک، کوچکی استخوان فک و … دارای انحراف شده و داخل لثه گیر می‌کند و مشکلاتی را برای بیمار ایجاد می‌کند.

علائم وجود دندان عقل نهفته

تورم صورت
قرمزی لثه‌ها
خونریزی لثه
تورم بافت لثه
بوی بد دهان
ناتوانی برای باز کردن کامل دهان
درد فک
سردرد
درد نبض‌دار فک
سنگینی استخوان فک و لثه

علت درد دندان عقل نهفته

علت احساس درد شدید بعد از رشد دندان عقل نهفته، یکی از رایج‌ترین سوالات بیمارانی است که با این مسئله مواجه هستند، به صورت کلی فرایند رشد هر دندانی از جمله دندان‌های عقل دردناک است و این عارضه حتی برای کودکان نوپا در طول فرایند رشد اولین دندان‌های دائمی نیز ایجاد می‌‌شود اما درد بیشتری که بیماران درگیر دندان عقل نهفته با آن درگیر هستند بیشتر از انحراف دندان عقل از مسیر رشد اصلی و گیر کردن آن داخل استخوان فک و بافت لثه ناشی می‌شود.

علائم هشدار برای ضرورت انجام جراحی دندان عقل نهفته

احساس درد شدید
احتمال آسیب سایر دندان ها
عفونت لثه
ایجاد علائم عفونت استخوانی
عفونت سایر اعضای مجاور و …

انواع دندان عقل نهفته

نهفتگی مزیال
نهفتگی مزیال یا نهفتگی کج، یکی از پردردسرترین انواع دندان‌های عقل نهفته محسوب می‌شود که در این مدل دندان عقل با یک کجی جزئی همراه یک زاویه ظریف، به سمت جلوی دهان متمایل می‌شود، با وجود اینکه میزان انحراف و کجی در این مدل دندان عقل بسیار خفیف است اما بیماران درگیر با دندان عقل نهفته مزیال با مشکلات زیادی مثل دردهای ضربان‌دار، تورم و التهاب و … درگیر هستند.

نهفتگی دیستال
ساختار ناهنجاری روند رشدی در دندان عقل نهفته شباهت زیادی به دندان عقل مزیال دارد یعنی دندان عقل نهفته دیستال نیز دارای انحراف و کجی خیلی کمی است اما زاویه و انحراف دندان عقل نهفته دیستال بر خلاف دندان عقل نهفته مزیال به سمت عقب است.

نهفتگی افقی
نهفتگی افقی یکی از وحشتناک‌ترین مدل‌های دندان‌های عقل نهفته محسوب می‌شود، در این مدل نهفتگی دندان عقل به صورت کاملا افقی داخل بافت لثه به سمت دندان‌های مجاور متمایل می‌شود و با داشتن این انحراف و کجی شدید فشار زیادی به دندان‌های اطراف ایجاد می‌کند و علاوه بر ایجاد درد و آزار برای بیمار مشکلات دیگری نیز مثل احتمال ایجاد آسیب دیدن ریشه دندان‌های مجاور را نیز ایجاد می‌کند.

نهفتگی عمودی
در مدل نهفتگی عمودی اصولا کجی و انحرافی در شرایط قرار گیری دندان عقل وجود ندارد و مشکل تنها در ناتوانی دندان عقل برای بیرون آمدن از بافت لثه خلاصه می‌شود که در چنین شرایطی اصولا دندانپزشکان در صورتی که بیمار درگیر مشکل خاصی ناشی از دندان عقل نهفته نباشد، پیشنهاد جراحی نمی‌دهند.

 

نکات آمادگی پیش از جراحی دندان عقل نهفته

پرهیز از خوردن شام، در شب قبل
عدم مصرف داروهای بدون نسخه
پرهیز از مصرف الکل و مواد مخدر
پرهیز از سیگار کشیدن از روز قبل
آماده سازی فضای استراحت
تهیه غذاهای نرم و آبکی برای بعد جراحی
استفاده از لنز به جای عینک در پروسه جراحی
پوشیدن لباس راحت
عدم استفاده از لوازم آرایشی 

آیا جراحی دندان عقل نهفته عوارض دارد؟

هر روش درمانی جراحی در دنیای پزشکی عوارض خاص خود را دارد و جراحی دندان عقل نهفته نیز از این قائده مستثنی نیست و قطعا بعد از انجام عمل دندان عقل نهفته با یکسری از عوارض پس از جراحی درگیر خواهید شد اما موضوع مهم این است که اگر به خوبی برای پروسه جراحی آماده شده باشید دندانپزشک‌تان نیز تجربه و تخصص کافی برای درآوردن دندان عقل نهفته داشته باشد قطعا شما بعد از عمل جراحی با مشکلات کم‌تری مواجه خواهید شد.

· مهم‌ترین عوارض جراحی دندان عقل نهفته

احساس بی حسی موقت لب و گونه
آسیب طولانی مدت عصب‌های لب و زبان
عفونت در محل جراحی
تورم و التهاب
خونریزی خفیف
کبودی گونه ها
خشکی و تورم فک
احساس مزه بد داخل دهان
احساس درد خفیف
خشکی دهان و اطراف لثه

نتیجه گیری
در صورتی که دندان‌ عقل در فرایند رشدی دچار انحراف و کجی شده و در بافت لثه گیر کند و آشکار نشود دندان عقل نهفته نام می‌گیرد، دندان عقل نهفته داخل لثه دردسرهای زیادی برای بیماران ایجاد می‌کند و به همین دلیل باید قبل از ایجاد مشکلات جدی مثل عفونت و آسیب دندان‌های مجاور، اقدامی برای درمان آن کرد.